Jumaat, 3 Jun 2011

laksa Terengganu.

Laksa Trengganu memang sedap saya memang gemar makan laksa tak kira apa jenis laksa.Kali ini aku mau memasak laksa yang berasal dari Trengganu.
Resepi Laksa  Trengganu.
Bahan-bahan
1 kg laksa biasa rebus sampai empuk
Untuk ulam
1 kuntum bunga kantan
60 gram kacang panjang
100 gram taugeh
50 gram kacang gajus
100 gram timun
50 gram daun selasih
Sambal
100 gram cili merah,20 gram blacan bakar,garam
Bahan Kuah
500 gram ikan selayang
1500 ml santan dari sebiji kelapa
50 gram gula melaka
60 gram kerisik
5 asam keping,garam secukupnya
sedikit minyak
Bahab mesin
100 gram cili kering,5 ulas bawang merah,2 ulas bawang putih,2cm halia,2 cm lengkuas
Cara memasak
1.Ikan direbus lau buang tulangnya
2,Tumis bahan mesin masukan kerisik,gula dan santan.
3.Biarkan mendidh lalu masukan asam keping serta ikan yang sudah dibuang tulangnya dan diblender.
4.Hidangkan laksa bersama ulam-ulaman serta kuah.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...