Ahad, 1 Mei 2011

Botok Kacang Merah.

Masakan ini masakan kampung ,sewaktu aku  masih kecil nenekku jualan Botok orang kampungku memnggil bongko kacang  tolo.Lauk ini sedapnya dimakan bersama nasi panas-panas.
 Resepi Botok Kacang Merah:
75 gram kacang merah rendam dan rebus hingga empuk
250 gram kelapa muda parut
(2 ulas bawang putih+2 sdm ketumbar )dihaluskan
5 bawang merah dihaluskan
2 cili merah buang biji dan dicincang.
2 lembar daun salam potong kecil
25 gram gula merah
secubit garam
Daun pisang untuk membungkus

Cara membuatnya.
1.Daun pisang  dilayurka lebih dahul.
2.Capur kesemua bahan singga sebati.
3.Ambil sehelai daun pisang letak diatasnya 2 sudu adonan dan sematkan dengan lidi.
4.Kukuks selama 20 mnit.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...