Resepi Asam Pedas Telur ikan
Bahan-bahan
6 telur ikan tengiri
8 batang kacang bendi
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 cm kunyit hidup
5 pokok daun kesum
2 sdm air asam jawa
1 sdm garam
1 sdt gula
1 sdt serbuk perasa
air secukupnya
Cara memasak
1.Haluskan cili kering ,bawang merah dan bawang putih.
2.Didihkan air masukan bahan yang dihaluskan,air asam jawa ,garam ,gula dan serbuk perasa.
3,Apabila sudah sebati masukan ikan dan kacang bendi.
Tumis Kacang Botol

15 tangkaiu kacang botol potong serong
10 ekor udang sederhana besar buang ekor
4 ulas bawang merah dipoting nipis.
2 ulas bawang putih dipotong nipis
1cm lengkuas
1 sdm garam ,2 cili merah potong halus
1 sdt serbuk perasa
1 sdm minyak
Cara memasak
1.Panaskan minyak masukan bawang merah ,bawang putih hingga naik bau.
2.lalu masukan cili merah ,udang ,kacang boto sehingga rata.
3.Akhir sekali masukan garam dan serbuk perasa.

1 biji durian belanda
1 jug air masak
5 sdm gula pasir
air batu bila suka
Cara membuat jus
Campur kesemua bahan kecuali air batu
Blenderkan hingga semua hancur dan larut..
Akhir sekali masukan air batu secukupnya,
1 ulasan:
Tak suka telur ikan. =,=
Catat Ulasan