Khamis, 28 April 2011

Tart Nenas.

Setiap hari  raya tart ini tak pernah tinggal, memang membuatnya agak rumit tapi sedap. Aku mulai belajar membat tart nenas sejak duduk disini. Mula-mala kalau aku nak makan terpaksa beli ,kalau beli satu balang memang tak cukup habis apa dah jadi, makanya aku cuba belajar membuatnnya. Nah baru yang mau mencoba berjinak-jinak  belajar masak ,nah ini  ada resepi biskut bolehlah untuk juadah hari raya nanti.

Resepi Tart Nenas.
Bahan  A
350 gram tepung gandum
250 gram mentega
40 gram gula halus
20 gram tepung jagung
2 biji telur ,1 sdt essen Vanila

Bahan  B  (inti)
400 gram gula 
2 biji nenas
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga cengkih 

Masak inti terlebih dahulu,
1.Kisar atau parut nenas toskan sedikit air sebelum dimasak.
2.Campurkan kayu manis dan bunga cengkih, sebelum kering masukan gula,masak sehingga pekat

Cara membuat  Tart
1. Pukul mentega sehingga kembang, kemudian masukan telur dan essen vanila, pukul selama 2menit,
2.Masukan tepung gandum dan tepung jagung uli hingga menjadi doh.
3.Ambil sedikit doh dan canai ikut ketebalan  disukai.
4.Gunakan acuan dan gelek atas doh. Kemudian potong keci-kecil, lalu letakan inti diatasnya, kemudian gulungkan.
5. Sapukan telur dan bakar pada suhu 180 darjad cecius selama15-20 menit,



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...