Jumaat, 22 April 2011

Muruku.

Malaysia terdiri daripada pelbagai kaum antaranya, melayu,cina, india dan Iban. Masing-masing suku
mempunyai adat dan budaya tersendiri. Begitu juga dengan pelbagai perayaannya .
Begitu juga disetiap perayaan  Suku kaum tersebut mempunyai makanan khas masing-masing.
Kalau kaum Melayu ada dodol, ketupat, rendang,juga kuih bohulunya.
Sedangkan kaum India disetiap perayaan khasnya Deepavali disetiap rumah mesti ada Muruku.
Wah rasanya enak sekali ,saya pernah menengok orang membuat Muruku,lantas saya minta 
resepinya ,saya mencobanya juga dirumah ternyata....Umm...,Renyah dan gurih.
Bagi yang ingin mencoba, inilah resepinya.

Muruku
500 gram tepung muruku
250 gram tepung beras
250 gram tepung pulut
2 sdm planta  ,3 biji telur dipukul ringan
1 cawan pati santan
1/2 cawan bijan
1 sdk jemuju boleh didapati dikedai runcit India
Minyak untuk menggoreng

Cara membuat
1.Campurkan ketiga-tiga tepung.
2.Masukan santan ,planta,telur,garam jemuju dan bijan.
3.Uli rata hingga menjadi doh lembut.
4.Masukan dalam acuan muruku dan tekan diatas minyak panas.
5.Goreng hingga masak keemasan,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...