Khamis, 21 April 2011

Kue Awug.

Kue tradisional jawa ini sudah jarang dijumpai ,tapi kalau dikampung-
kampung terutama orang lama mesti masih ingat kue ini.
Dulu semassa zaman kanak-kanak nenekku selalu membuatnya merupakan
kue tahunan sepeti dodol, awug-awug,rengginang ,jadah yaitu nasi pulut yang
bercampur ,kelapa,dan garam ditutu/ditumbuh rasanya gurih sekali ,maklumlah
namanya  anak-anak kalau sudah lapar pasti apa saja enak.
Tapi aku kadang kala membuatnya biar tak lupa,dulu aku sudah besar kira-kira
kelas lima SD aku selalu tolong nenekku buat makanan.
Nah ini aku masih ingat.
Bahan
60 gram tepung beras
1/2 sdt tepung ubi
60 gram gula pasir
secubit garam
1/2 butir kelapa putih
Pewarna merah muda
Margarine secukupnya
Air secukupnya

Cara membuatnya
1.Campur tepung ubi,tepung beras, dan gula.
2.Masukan air dan kelapa parut gaul rata. sehingga menjadi doh yang lembut.
3.Bagi adunan kepada dua ,yang satu diberi warna merah yang satu biasa/warna asal.
4.Masukan adunan warna merah keloyang yang telah dioloes margarine,kemudian
tambahkan adunan  berwarna putih ratakan.
5.Kukus adunan hinnga masak. Apabila sudah sejuk baru dipotong Mengikut selera.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...