Khamis, 7 April 2011

Dadar Berlauk

Bahan
600 gram air
300 gram tepung gandum
1 biji  telur
1 sdm tepung  jagung
1 sdm minyak jagung
1 sdt garam
sedikit pewarna kuning

Bahan inti
 200 gram rempah kari
1 tin sardin dihaluskan
100 ml air
4 cili  merah dihiris
2 bawang besar dicincang
2 sdm minyak masak
5 ulas bawang putih dicicang
Garam dan gula pasir secukupnya

Cara membuat
1.Campurkan semua adunan  hingga sperti adunan goreng pisang.
2.Kemudian masak diatas kuali dan leperkan secara membulat satu persatu
sehingga habis adunan.ketepikan.
3.Untuk membuat inti panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih
hingga kekuningan.
4.Kemudian masukan rempah kari  dan air gaul  rata sehingga terbit minyak,
5.Masukan sardin ,cili, garam dan gulapasir ketipikan.
6.Kemudian ambil adunan dadar tadi dan letakkan  inti  diatasnya.Gulung satu  per
satu.
7,Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...