Selasa, 26 April 2011

Bohulu belimbing

Setiap hari Raya Idul Fitri setiap rumah kebanyakan  ada kue bohulu. dahulu kalau nak membuat kue ini cukup susah sebab menggunakan tenaga yang cukup lama, sekarang zaman sudah berubah semua  menggunakan mesin sekejap saja sudah siap, mana kala yang malas pergi kedai aja,sebab kue ini sekarang sentiasa ada dimerata kedai tapi bagi yang ingin mencoba membut kue bohulu apa salahnya mencobanya.

Bahan kue bohulu belimbing.
5 biji telur
130 gram tepung gandum
130 gram gula halus
1 sdt garam
1 sdt  Baking powder
1/2 sdt garam
1/2 sdt esen vanila

cara membuat
1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan berwarna putih.
2.Masukan tepung yang diayak bersama garam dan baking powder sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-lahan untuk mendapatkan adunan  yang rata.
3.Dengan menggunakan api  arang panaskan acuan kuih bahulu dengan sedikit minyak.
4.Isikan adunan dengan menggunakan sudu denga munggunakan acuan 3/4 penuh dan tutupkan.
5.Masak hingga kuih bahulu masak dan elok naiknya.dibagian  atas dan bawah. keluarkan dan sejukan,kalau menggunakan oven memakai api atas dan bawah.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...