Sabtu, 2 April 2011

Arem-arem

Makanan  ini  sewatu saya masih dibangku sekolah merupakan bekal harian '
Rasa lemak dan mengenyangkan,
 bahan
500  gram beras
1 liter santan cair
1 sdt garam
2 lembar daun salam
kesemua bahan ini dimasak hingga kering lalu tutup api
300 gram daging cincang
300 cc santan pekat2 bij ubi kentang ,
1 biji lobak merah
Daun pisang untuk membungkus

Rempah halus
6 cabai merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato cicang
2 sdt gula pasir
1 sdt garam.

Cara membuat
1.Tumis rempah halus masak daging cincang ,kentang dan lobak merah
kacau rata dan masukan santan pekat, masak hingga kering.
2.Ambil daun pisang letak nasi yang sudah dimasak ,letak dua sudu makan
nasi ratakan setebal 1cm letak isi dan gulung'
3.Kukus selama 1 jam.angkat dan sejukan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...