Isnin, 18 April 2011

APAM BLOSSOM .

Bahan
3 biji telur dari peti sejuk
275 gram tepung gandum/tepung naik sendiri
220 gram gula halus
150 gram susu segar/UHT
2 sdt baking powder
1 sdt ovalate

Cara membuat
1.Masukan semua bahan apam kedalam mangkuk, pukul selama 6-8 menit.
2.bagikan kepada beberapa mangkuku dan titiskan warna mengikut cita rasa.
3.Masukan setiap warna kedalam piping bag (bag plastik bersih ).
4,Pipihkan sedikit adunan kedalam magkuk kertas yang disusun dalam acuan
masukan inti kelapa,
5.Pipihkan adunan pewaran 3/4 penuh kukus selama 10-15 menit.

Inti kelapa
Kelapa parut+gula merah,
1 sdt tepung jagung + 1 sdb air
3 helai daun pandan pintal,
Satukan semua bahan dan  masak sekejap 2-3 menit.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...