Jumaat, 18 Mac 2011

Wingko Babat


 Bahan:
  • 300 gram tepung pulut
  • 75 gram tepung ubi
  • 400 gram gula pasir
  • 2 kuning telur, putar
  • 1 butir kelapa agak muda, kupas, parut memanjang
  • 1 sudu teh vanila
  • 1 sudu teh garam
  • 175 ml santan pekat
  • 1 kuning telur, putar (untuk calikkan)

Cara membuat:
  1. Satukan tepung pekat, tepung ubi, dan gula pasir. Campur dengan kuning telur. Uli-uli sampai tercampur rata.Tambahkan kelapa parut dan vanila. Aduk rata.
  2. Tuang santan sedikit demi sedikit sampai tetap di aduk. Masukkan ke dalam loyang persegi ukuran 20 x 20 cm yang sudah disapukan dengan minyak goreng. Padatkan.
  3. Panggang dalam ketuhar sampai harum dan masak. Kaeluarkan wingko. Sapu dengan kuning telur yang telah di putar.
  4. Panggang lagi selama 7 minit.
  5. Angkat.
  6. Potong-potong selepas sejuk.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...