Bahan:
- 300 gram tepung pulut
- 75 gram tepung ubi
- 400 gram gula pasir
- 2 kuning telur, putar
- 1 butir kelapa agak muda, kupas, parut memanjang
- 1 sudu teh vanila
- 1 sudu teh garam
- 175 ml santan pekat
- 1 kuning telur, putar (untuk calikkan)
Cara membuat:
- Satukan tepung pekat, tepung ubi, dan gula pasir. Campur dengan kuning telur. Uli-uli sampai tercampur rata.Tambahkan kelapa parut dan vanila. Aduk rata.
- Tuang santan sedikit demi sedikit sampai tetap di aduk. Masukkan ke dalam loyang persegi ukuran 20 x 20 cm yang sudah disapukan dengan minyak goreng. Padatkan.
- Panggang dalam ketuhar sampai harum dan masak. Kaeluarkan wingko. Sapu dengan kuning telur yang telah di putar.
- Panggang lagi selama 7 minit.
- Angkat.
- Potong-potong selepas sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan