Bahan :
- 100 gram bawang merah, digorng garing
- 2 biji bawang besar
- 3 biji cili hijau, dibuang biji
- 3 tangkai daun sup
- 600 gram daging, dikisar
- 2 camca besar serbuk jintan manis
- 100 gram serbuk roti
- 1/2 camca teh serbuk lada hitam
- garam secukupnya
- minya untuk menggorang
- 2 biji telur, dipukul
Bahan sos:
- 100 ml air panas
- 1 camca teh pati rebusan ayam
- 2 camca besar serbuk gelatin halal
- 320 ml mayonis
- 4 camca besar sos cili, jika suka
Cara membuat:
- Untuk bergedil, kisar bawang goreng, bawang besar, cili hijau dan daun sup sehingga halus.
- Mengguna mangkuk besar, satukan campuran bawang bersama daging, serbuk jintan manis, serbuk roti, serbuk lada hitam dan garam. Bentukkan bebola dan leperkan. panaskan minyak, celup bergedel di dalam telur.
- Goreng di dalam minyak panas sehingga keemasan. Angkat dan sejat.
- Membuat sos, masukkan air di dalam mangkuk kecil tahan panas dan larutkan pati ayam.
- Tabur gelatin di dalam air pati ayam. Biar lima minit.
- Letak mangkuk bergelatin di dalam periuk air mendidih perlahan. Kacau sehingga gelatin larut. Tuang gelatin di dalam mayonis. Kacau rata.
- Curahkan di atas bergedel sewaktu menghidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan