Jumaat, 8 April 2011

Kari ayam berkrim

Bahan
1 kg ayam dipotong
4 sdm minyak
4  sdm badam cincang
1 sdm serbuk cili
1/2  sdm serbuk kunyit
1 biji bawang besar +2 cm halia dikisar
2 sdm serbuk ketumbar
250 ml susu cair
1 1/2 sdk garam
3 biji kentang  dibelah empat
1 biji limau nipis
1 cawan air
Kayu manis dan bunga lawang
Daun kari
Minyak masak dan garam

Cara membuat
1.Panaskan minyak dalam  kuali ayam digoreng setengah masak.
2.Dalam satu kuali yang sama  masukan bahan A hinngga berbau.Masukan badam
serbuk kunyit,serbuk cili,kayu manis ,bunga lawang ,daun kari dan serbuk ketumbar.
Masak hingga garing.
3,Kemudian masukan air,kentang dabn ayam,Tutupkan kuali  masak selama 15 menit
sambil dikacau berkali-kali,
4.Selanjutkan masukan susu cir dan garam .Masak lagi selama dua menit dan angkat.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...